info@svg.reclassering.nl    +31 (30) 310 77 36

Werkstraffen

De SVG begeleidt werkstraffen van haar cliënten. Werkstraffen verplichten cliënten die de fout in zijn gegaan iets terug te doen voor de maatschappij. Deze straffen worden door de rechter of het Openbaar Ministerie opgelegd. Daders moeten een verplicht aantal uren zinvol en onbetaald werk verrichten. De SVG houdt toezicht op het verloop van de werkstraf en rapporteert dit terug naar de opdrachtgevers.

De werkstraf wordt voornamelijk opgelegd aan daders van vergrijpen waar maximaal zes maanden gevangenisstraf op staat, bijvoorbeeld vandalisme, winkeldiefstal of fraude. Een werkstraf duurt maximaal 240 uur. Als een cliënt zich niet aan de regels van de werkstraf houdt, riskeert alsnog een gevangenisstraf. 

Straf met meerwaarde

De SVG plaatst cliënten in verschillende projecten, van het schoonmaken van straten tot het herstellen van gereedschap. Het belangrijkste is dat de werkstraf bijdraagt aan de resocialisatie van de cliënt. Werkstraffen kunnen een goede manier vormen om cliënten opnieuw een werkritme te laten ervaren. Een zinvolle inzet van de werkstraf biedt zo meerwaarde voor de re-integratie van cliënten.

Werkstraf boekt resultaat

Uit onderzoek van het WODC blijkt dat de werkstraf een effectieve straf is. Werkgestraften gaan gemiddeld 47% minder de fout in dan daders die een korte gevangenisstraf opgelegd krijgen. Doordat detentie wordt voorkomen kunnen ze hun baan behouden, de huur blijven betalen of een opleiding blijven volgen. Zo is de stap naar een recidivevrij leven gemakkelijker.