info@svg.reclassering.nl    +31 (30) 310 77 36

“De Alcoholmeter houdt het duiveltje in bedwang”

In de maand SeptEMber wil de reclassering meer bewustwording creëren rondom Elektronische Monitoring. Naast de enkelband voor locatiemonitoring zet de Verslavingsreclassering ook de Alcoholmeter in. Lees hier hoe de Alcoholmeter Jay heeft geholpen.

“De Alcoholmeter houdt het duiveltje in bedwang”

“Als ik eenmaal begin met drinken, dan heb ik geen rem meer en dan gaat het mis.” Aan het woord is Jay* (47). Hij staat onder toezicht van de Verslavingsreclassering en is een trouwe drager van de Alcoholmeter, een enkelband die elke 30 minuten uit iemands zweet kan aflezen of diegene alcohol heeft gedronken. “Ik krijg een kort lontje als ik gedronken heb en dan kan ik agressief worden en kom ik met justitie in aanraking. Dat wil ik niet meer, daarom draag ik de Alcoholmeter.”

Mensen met een verslaving aan alcohol of andere middelen, ervaren vaak ‘zucht’ of ‘trek’. Op die momenten is het lastig om het middel te laten staan. En dat is volgens Jay nou precies waar de Alcoholmeter bij helpt. “Als ik gespannen ben of het gaat niet zo goed met me, dan krijg ik trek en wil ik naar de alcohol grijpen. Maar nu denk ik: de reclassering ziet het meteen als ik heb gedronken en dan krijg ik op m’n donder. Of erger; dan raak ik mijn plek in de woonvoorziening kwijt.”

Ziel onder de arm

De Inspectie is positief over de wijze waarop reclassering

Ruim een jaar geleden kreeg Jay voor het eerst de Alcoholmeter om. Dat werd aangeraden door zijn toezichthouder Caresse. “Ik zag Jay worstelen met zijn alcoholgebruik. Als het weer eens mis was gegaan, kwam hij de volgende dag vaak met zijn ziel onder de arm op kantoor, spijt van wat er gebeurd was. Toen heb ik de optie van de Alcoholmeter met hem besproken en daar stond hij wel voor open. Hij draagt de band vrijwillig.”

De band voelde voor Jay meteen als een stok achter de deur. “Ik wilde mezelf en anderen niet teleurstellen. Het was eigenlijk een soort opluchting om de band te dragen, ik voelde mezelf sterker. Ik zie het zo: als je gedronken hebt, dan wordt het duiveltje in mezelf weer wakker. De Alcoholmeter houdt het duiveltje in bedwang.”

Na 11 maanden wilde Jay het zonder band proberen. “Ik voelde me sterk en ik zou medicatie gaan slikken die je ziek maakt als je alcohol drinkt. Helaas hielp die medicatie niet voldoende en kwamen de trekmomenten weer terug. Toen ben ik zelf naar Caresse gegaan en heb ik gevraagd of ik de band nog een tijdje om mocht en dat dat kon.” Caresse vult aan: “Het was goed om te zien dat Jay bij me aanklopte vóórdat hij weer naar de fles greep. Hij belt als hij hulp nodig heeft, dat is al een grote verbetering.”

sspecialisten het onderzoek doen naar de toepassing van elektronische monitoring (EM). De Inspectie vermoedt wel dat EM in sommige zaken nog vaker geadviseerd kan worden. De reclassering onderschrijft dit en gaat hiervoor intern extra aandacht vragen, zodat adviseurs EM nog vaker zullen overwegen.

Tot slot onderschrijft de reclassering de door de Inspectie geconstateerde noodzaak de capaciteit van de reclassering op peil te houden zodat deze in lijn is met de vraag vanuit opdrachtgevers.

Klein probleem

Zoals veel andere cliënten, heeft Jay nog wel een wens voor de toekomst: “Toen ik de band zag dacht ik wel even ‘kolere, kan dat ding niet een beetje kleiner’? Maar het is nu eenmaal wat het is. Ik denk er gewoon niet teveel aan. De Alcoholmeter is maar een klein probleem, dat grote problemen voorkomt. Het geeft mij veiligheid en ik voel me er goed bij.”

* Jay is niet zijn echte naam i.v.m privacy.