info@svg.reclassering.nl    +31 (30) 310 77 36

Taakstraf met Zorg

Waarom Taakstraf met Zorg?

Een aanzienlijk deel van de taakgestraften heeft problemen op meerdere levensgebieden. Zij kampen met middelen-problematiek, psychische problemen, huisvestingsproblemen en schulden. Daarbij missen ze veelal een zinvolle dagbesteding en een steunend sociaal netwerk. Een deel van deze groep heeft bovendien een licht verstandelijke beperking. Deze factoren dragen eraan bij dat justitiabelen met multi-problematiek meer moeite hebben om uit de problemen te komen en te blijven. Dat lukt vaak niet zonder hulp. En hulp lukt niet zonder een stok achter de deur. De multi-probleem groep draait daarom eindeloos rondjes in het strafrecht en in de zorg, tegen hoge kosten en met weinig effect. 

Pilot Taakstraf met Zorg!

In de pilot Taakstraf met Zorg wordt gedurende de pilotperiode van drie jaar beproefd of het lukt om taakgestraften met multi-problematiek met extra begeleiding de taakstraf succesvol te laten afronden en waar mogelijk warm over te dragen naar het sociaal domein, schuldhulpverlening of zorg. Het doel van deze pilot is beproeven of een specifieke aanpak gericht op en specifieke groep leidt tot een toename van het aantal succesvol afgeronde taakstraffen en een afname van de retourstromen. Om deze inzichten te vergaren zullen in de arrondissementen Oost-Nederland, Oost-Brabant en Limburg gedurende een periode van drie jaar 500 cliënten per jaar een Taakstraf met Zorg uitvoeren. 

Samenwerking

De Taakstraf met Zorg is een door de Verslavingsreclassering GGZ (SVG), in samenwerking met het Leger des Heils Reclassering (LJ&R), ontwikkelde taakstrafvariant voor taakgestraften met problemen op meerdere leefgebieden. SVG en LJ&R lopen aan tegen het feit dat deze taakgestraften, die vooral terug te vinden zijn in de doelgroepen van SVG en LJ&R, zonder extra ondersteuning niet voldoende in staat zijn hun taakstraf succesvol af te ronden. De Taakstraf met Zorg is mede op het verzoek van het Openbaar Ministerie ontwikkeld. 

Wat kenmerkt Taakstraf met Zorg

Extra zorg en aandacht

Sommige cliënten vertonen gedrag dat als lastig kan worden ervaren. Door motiverende gespreksvoering toe te passen, lukt het vaak om weerstand om te buigen naar een coöperatieve houding. Belangrijk hierbij is dat onze doelgroep doorgaans gevoelig is voor autoriteit.

Om effectief met weerstand om te gaan, is specifieke kennis nodig. Het herkennen van onderliggende problematiek – zoals persoonlijkheidsstoornissen of een LVB – helpt om het eigen gedrag hierop aan te passen en onmacht niet te verwarren met onwil. Onze reclasseringswerkers zijn hiervoor opgeleid en beschikken over de juiste vaardigheden om hiermee om te gaan.

Reclasseringswerker_met_client_6

Outreachend werken

Mensen met multi-problematiek zijn vaak niet honkvast, waardoor post hen niet altijd bereikt. Als een taakstraf-uitnodiging retour komt, betekent dat niet dat de persoon onvindbaar is. Wijkagenten of maatschappelijke opvang weten soms waar de cliënt verblijft. Daarom zoeken we actief en halen we de cliënt desnoods op om naar de werkstraflocatie te gaan.

Daarnaast heeft een deel van de werkgestraften moeite met afspraken: post blijft ongeopend, afspraken worden vergeten. Daarom houden we voor en tijdens de taakstraf extra contact: Weet je dat je morgen begint? Weet je waar en hoe je er komt?
Zo vergroten we de kans op succesvolle afronding.

"Toezicht en zorg bij ontwenningsverschijnselen bevorderen een succesvolle taakstraf."
Verpleegster
"Extra begeleiding levert uiteindelijk meer successen op"
Reclasseringswerker
"Kijk naar de mens, niet alleen de straf, wat hebben cliënten nodig om verder te komen?"
Werkmeester

Contact

Wil je graag meer weten over de taakstraf met zorg bij jou in de regio mail dan naar:
De Verslavingsreclassering: M.wissink@svg.reclassering.nl
Leger des Heils: A.vanderveen@ldh.reclassering.nl